Pooyan

A Pooyan nagy kedvencem volt gyerekkoromban, pedig nem ismertem a játék sztoriját, csupán élveztem az ügyességi lövöldözést. Most utánanéztem kicsit a háttértörténetnek és ez alapján született ez a kis ismertető.

Szóval a Pooyan egy ügyességi-lövöldözős játék, amelyet 1982-ben adott ki arcade gépekre a Konami. A játék alapötlete az, hogy egy disznó család kismalacait rabolgatják el gonosz farkasok, és az anyakoca (Mama) feladata, hogy megmentse a kicsinyeit.

A játékban két szint van. Az elsőn Mama egy felvonóval mozog fel és le, miközben nyilakkal igyekszik kilőni a lufikat, amikkel a farkasok fentről lefelé ereszkedve közelednek. Ha sikerül, akkor a támadók lepotyognak és kipurcannak. Azonban, ha túl sok farkas jut le, akkor felmásznak egy létrára és a mélybe lökik Mamát.
A második szinten Mama ugyanúgy a felvonóval mozog fel és le, de a farkasok itt alulról támadnak. Lufikkal emelkednek fel és ha túl sok jut fel, akkor fentről rádobnak egy sziklát.

A lufikon közlekedés közben a farkasok nem nézik birkatürelemmel (ha-ha :), hogy lövöldözzük őket, hanem ellentámadásként makkokkal dobálnak. Ez a liftünket érintheti, de a Mamával való találkozás végzetes.

Lényeges infó, hogy némelyik lufi jobban bírja a gyűrődést, így több lövés kell hozzá, hogy kidurranjon.
Néha megjelenik felül egy amolyan power up, s ilyenkor nyílvessző helyett egy darab hússal lehet leszedni az ellenséget. Ez egyenes haladás helyett ívben száll és annyival jobb, hogy egy lövéssel több farkast lehet kiiktatni, ráadásul minél többet találunk el, annál több pontot kapunk (400, 800, max. 1600 pont).

A Pooyan Commodore 64-re készült verziója 1983-ban jelent meg, a Datasoft gondozásában. Ez a verzió nagyon hűen követi az eredeti arcade játékot, mind grafikailag, mind hangzásában.
A játék irányítása egyszerű. A joystickkal mozgathatjuk Mama felvonóját fel és le, illetve a gombbal lőhetjük a nyilakat. A játék célja természetesen az, hogy minél több pontot szerezzünk a farkasok kiiktatásával.
Egy életünk elveszik, ha Mamát eltalálja egy eldobott makk, esetleg lelöki egy a létrán felmászó farkas, vagy összezúzza a fentről lelökött szikla, amikor túl sok farkas éri el a felszínt és együttes erővel lépesek azt letolni a peremről. Ha Mamának elfogy az összes élete, akkor vége a játéknak.

vili

Az ismertető nagyrészt a C64 Wiki-n és az IDDQD blogon található információk alapján, a Bing AI segítségével készült.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + 9 =