Gyruss

Valamikor a ’90-es évek elején vettem az első C64-es számítógépemet az unokatesómtól. Jó néhány játékot kaptam hozzá, többek közt a Gyruss nevűt is. Ő nagyon dicsérte, de én első látásra nem igazán értettem, hogy mit szeretett benne annyira. Aztán játszottam vele néhányszor, és ráéreztem az ízére. Magával ragadott a játék, mivel olyan nagyon könnyűnek tűnik, ám mégis elég egy kis figyelmetlenség, és oda az egyik űrhajónk, a kezdetben kapott 5-ből.

gyruss07Na de lássuk részletesebben, hogy mi is ez a játék. Adva van egy űrhajó, mely a mi irányításunkra van bízva. Adott a Plútó, mint kiindulási helyszín. Adott a cél is, mégpedig a Földre való eljutás. Adottak az ellenfelek, mégpedig egy nagy kupac másik űrhajó képében.

Tehát itt egy nagyon jó, az űrben játszódó lövöldözős játékról van szó. Ugyan ilyen témájú játék van nagyon sok a 64-es programkínálatban, de ennek a megvalósítása egészen egyedi. Nem egy egyszerű vízszintes, vagy függőleges shoot em up-pal van dolgunk, mert itt egy „körpályán” tudjuk mozgatni a hajónkat, az 1 portba dugott joystick segítségével. Az ellenfelek ezen a körön belül helyezkednek el, vagyis elzárják az utunkat a soron következő bolygó felé vezető úton. Mivel más lehetőség nincs, meg kell őket semmisíteni!

Az ellenséges űrhajók nem lőnek ránk, ám a nagy kavarodásban néha leválik róluk egy-egy darabka, és ha ez eltalál bennünket, akkor az életeink száma megváltozik az alábbi képlet szerint: X=(((n*2)-1)/2)-0,5 {ahol n= meglévő életek száma}. (Lehet, hogy kicsit sokat matekoztam az utóbbi időben? :))

gyruss11Nem csak ellenséges űrhajók jelennek meg a kilövendő objektumok között, hanem néha műholdak(?) is. Ha egy különlegesebb, értsd ritkábban felbukkanó műholdat(?) kilövünk, akkor kaphatunk szuper erős fegyvert, illetve a többi esetében bónusz pontokat.

Legjobb tudomásom szerint a naprendszerünk bolygói a Földtől kifelé haladva a következők: Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó. Mivel a Plútóról indulunk, az nem szerepel a játékban, ez összesen hat pályát jelentene, ami meglehetősen kevés egy jó játékhoz, így az alkotók bele tettek még néhány közbenső állomást is. Ezt az „x WARPS TO bolygó neve” mondattal jelölték, amit az én szegényes angol tudásommal nem igazán tudok normálisan lefordítani. Talán valami kisbolygót (esetleg holdat jelent) az adott bolygó felé vezető úton.

Néha van egy úgynevezett „alkalmi pálya” (CHANCE STAGE) is, ahol a célunk a pontszerzés.

gyruss12

Megvallom, hogy én még soha nem tudtam végig vinni a játékot, és így arról sem tudok nyilatkozni, hogy mi van, ha elérjük a földet. Akinek vannak ilyen irányú tapasztalatai, az nyugodtan ossza meg velem (és a többi olvasóval), nagyon örülnék neki! Ha letöltitek a játékot, akkor egy általam trainelt (/me iszonyatosan büszke magára :)) verziótok lesz, amiben beállítható az örök élet lehetősége is, és így talán könnyebben juttok a végére!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 8 =