Pitstop II

Ugyan írtam már egy F1-es programról, de nem állhatom meg, hogy szót ne ejtsek erről a nagyon élvezetes kis játékról, mely véleményem szerint a legjobb egyfile-os autóverseny Commodore 64-re.

pitstop2-05Az elég egyszerű címképernyő megcsodálása után a menübe jutunk, ahol a játék lényeges paramétereit adhatjuk meg. Először is kiválaszthatjuk, hogy egyedül a gép ellen, vagy egy haverunkkal akarunk-e versenyezni. A következő opció a pályaválasztás. 6 kanyargósabbnál kanyargósabb pályán küzdhetünk, vagy választhatjuk a nagydíj opciót is, amikor is szépen sorban az összesen futnunk kell egy versenyt. Versenyt, ami 3/6/9 körből áll. Ezt állíthatjuk be a következő pontban. A következő a nehézségi szint, ami szintén 3 fokozatban állítható. A legalul levő csúnya lila színű (nem mintha létezne szép lila szín… :)) START THE RACE feliratot választva léphetünk tovább, mégpedig arra a képernyőre, ahol megadhatjuk a versenyző(k) nevét. Ha ez is megvan, akkor tűzgombra máris a startvonalnál találjuk magunkat.

Itt máris szemünkbe tűnik a játék legnagyobb újítása (a nagyon gyenge 1. részhez, és a többi autóversenyhez képest), az osztott képernyő. Igen, mindkét játékos a saját szemszögéből követheti nyomon a verseny alakulását. (Mint az ACE 2-ben) Szóval a startvonalnál áll a két kocsi egymás mellett, és a két játékos által történő tűzgomb beizzítás után máris hallhatjuk a startot jelző pittyegést, és indulhat az őrült száguldás !

pitstop2-02A játékban nem csak a másik versenyzővel kell felvennünk a küzdelmet, hanem a pályán csigalassúsággal mindig pont előttünk bóklászó többi versenyzővel is. A játék közben az üzemanyag folyamatosan fogy, sőt a kerék is kopik. Ez utóbbit az elszíneződésből láthatjuk. Ha már sárga, akkor vigyázzunk, mivel ha továbbra is a pálya szélén megyünk, vagy másik kocsihoz érünk, akkor a kerék eldurran, és a versenyünknek vége. (Tán mondanom sem kell, hogy nem az 1. helyen…) Ha már nagyon kopottak a gumik, vagy fogytán az üzemanyag, akkor ki lehet állni a boxba egy kis helyrepofozásra. Ezt a célegyenesben tehetjük meg, mégpedig úgy, hogy a szaggatott vonalon belülre megyünk. Mondjuk ilyen nagygenerálra inkább csak a 6 és 9 körös versenyek során lesz szükség, mivel a három köröst vígan végig lehet vinni egy tankkal és egy garnitúra gumival. Persze ha valaki nyírja az autót…

Szóval a box. Amikor kiálltunk, láthatjuk a parkoló autónkat, valamint két szerelőt, akiket gyorsan munkába is állíthatunk. Látható egy szürke kormánykerék, amit ha ráviszünk valamelyik szerelőre (majd TŰZ), azzal cselekedhetünk. A fehér ruhás kezében van az üzemanyag tömlő, így őt vigyük oda a kocsi mellé, mire elkezdi teletankolni az autót. Nyugodtan kattintsunk még egyet, mert amíg ő tankol, addig dolgozhatunk a másik sráccal. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne töltsük túl a tartályt, mert akkor ismét a nulláról kezdődik a tankolás, és az bizony időveszteséget okozhat !

pitstop2-boxSzóval a másik emberke végzi a kerékcserét, mégpedig oly módon, hogy odavisszük az elhasználódott kerékhez, mire ő leszedi azt. Vigyük az abroncs-kupachoz, és érintsük hozzá, mire a gumi helyrejön. Vissza is tehetjük, és cserélhetjük a többit. Ha végeztünk, és a tank is tele van, akkor katt az autóra, és máris visszatérünk a versenybe, ahol valószínűleg már meg is előzött a konkurens versenyző, úgyhogy sipirc utána!

Ha mi érünk elsőként (a kettő közül) a célba, akkor szépen meg kell várnunk, míg a másik versenyző is átvánszorog a célvonalon. (Vagy ő vár már minket türelmetlenül! :)) Ha mindketten lefutottuk a 3/6/9 kört, akkor következik az eredményhirdetés. Na semmi komoly animációt nem kell várni, egyszerűen csak megjelenik egy lista a versenyzők befutási sorrendjéről, és a helyezésért kapott pontszámokkal. Ezeknek csak a nagydíj során van értelme, de egy versenynél is kiosztják.

pitstop2-08

Ezután újra a menüben találjuk magunkat, nagydíj esetén pedig a következő verseny startjánál.

Úgy vélem, a Pit Stop II korának (1984) legjobb autóverseny programja. Jó grafika, kibírható hanghatások, kiváló két játékos üzemmód jellemzi a játékot. Talán csak a nagyon leegyszerűsített versenypályák okozhatnak csalódást.

You may also like...

4 hozzászólás

  1. patak tamás szerint:

    Hello! Nekem is mevolt a játék a 90-es évek elején. Szerettem nagyon:-) Azóta sem jutnak eszembe a pontos helyszínek. Tudom, hogy volt olasz, francia, német, angol, meg amerikai pálya. Ha tudod a helyszínek pontos nevét és elküldenéd azt megksözönném.

    patak tamás

  2. Azt hiszem már öreg vagyok szerint:

    Azért a REVS se volt rossz C64-en. Az volt az igazi „szimulátor” C64-en! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 16 =