Oil Imperium

Egy régóta közkézen forgó program ez, mely valószínűleg a német nyelvezete miatt nem igazán közkedvelt anyag. Pedig a stratégiai játékok kedvelőinek egy könnyen játszható érdekes programot készített a RELINE cég. A játékban egy olajtársaság igazgatójaként kell megállnunk a helyünket. Tehát lássuk a lényeget…

Betöltéskor Workbench-ből indul. A bevezető rajz közepes minőségű, a kis digitalizált képek viszont ötletesek. Az egér bal gombjának megnyomása utáni képernyőn nyomjunk két ENTER-t. Ekkor a CODE RICHTIG felirat megnyugtat minket, hogy nagyszerűen eltaláltuk a kódokat. Ezután választjuk ki, hogy hányan szeretnénk játszani. (Maximum négyen lehet. Ha ennél kevesebben akarunk, akkor a gép veszi át a fennmaradó helyeket.) Ha megvagyunk, a nevünk beírása után kiválaszthatjuk a legszimpatikusabb olajtársaságot. (TRANSOIL, EXPLORA, ALL AMERICAN, INTEROIL) Minden bevitel után egy OK-t is nyomjunk, mert a gép csak így érzékeli a választásainkat. Ha ezzel is megvagyunk, az iroda kiválasztása következik. Kinek melyik tetszik. (Lehet ugyanolyan irodája két embernek.)

oil01Most négy játékforma közül választhatunk:
1. Játék három évig
2. 60 millió dollár készpénzig
3. Az összes többi játékos csődjéig
4. 80% piaci részesedésig

Bármelyik mellett döntsünk is, a különbség csak annyi, hogy míg az első két típusnál a teljesen becsületes játék is elegendő a győzelemhez, addig a harmadik-negyedik esetben már sötétebb üzelmek nélkül, nemigen ér célt az ember. Itt már komoly tranzakciókat kell véghezvinnünk, melyek igen nagy kockázattal járnak. De erről majd később…

Miután bekérte az adatlemezt a gép, megmutatja az irodánkat és a készpénzünket. Innen érhetjük el a különböző funkciókat.

oil02Bal oldalon felül láthatunk egy táskát. Ezt abban az esetben kell használnunk, ha a gép közölte velünk – telefonon -, hogy ég valamelyik olajmezőnk. Ilyenkor, ha rámutatunk a táskára (az egér bal gombjával) akkor a középen megjelenő két ábra közül választhatunk.

A bal oldali választása esetén közlik velünk, hogy amennyiben nem akarunk, vagy nincs időnk az oltással foglalkozni, abban az esetben ezt ők jó pénzért elvégzik helyettünk. Akkor érdemes emellett döntenünk, ha már igen sok a pénzünk, vagy nagyon szorít bennünket az idő. Ellenkező esetben a jobb oldali ábrát válasszuk. Ekkor a másik lemezt helyezzük be, és csodáljuk meg repülőgépünket, ami szállít minket. Kis repülés után kiugrunk, és nem messze az égő kutaktól érünk földet. Neki kezdhetünk az oltásnak. Ez a régen ismert robbantásos módszerrel történik. Odamegyünk az égő kúthoz, szemből nekimegyünk, majd a tűzgomb megnyomásával egy időben egy pillanatra lehúzzuk a kart. Ez azt eredményezi, hogy egy robbanótöltet jelenik meg a kút felett. A képernyő tetején közben megszemlélhetjük gyújtózsinórunkat, amint éppen visszafelé ég. Ha a robbanás pillanatában még esetleg nem vagyunk elég messze, az az egészségi állapotunkra igen rossz hatást gyakorol. Ha sikerülne háromszor elhaláloznunk, úgy befejeződik az oltás, és a tudomásunkra hozzák veszteségeinket, majd folytatódik a játék. Egy robbanótöltettel csak akkor érhetünk el sikert, ha a kút már csak fél lánggal ég. Ekkor ugyanis már egy töltet is elegendő a teljes oltáshoz. (Természetesen a legjobb az, ha egy-egy kutat két robbanótöltettel – külön-külön – oltunk, mert így nagyon kevés lesz a tűz martaléka.) Ezek után ha kicseréltük a lemezt, továbbléphetünk. (Abban az esetben, ha nem égett semmink és mi mégis ezt az opciót választottuk, a gép közli velünk, hogy hiába akarunk oltani…)

oil03A következő ábra a telefon. Ezen keresztül igen fontos dolgokat tudhatunk meg. Pl.: Leégett valahol pár olajtartályunk, esetleg fúrótornyaink szenvednek égési sérüléseket, szerződést ajánlanak, szerződést szegtünk meg és ezért büntető szankciókat foganatosítanak, megbuktunk egy szabotázsakcióval, stb… Ha tartályunk égett le, akkor érdemes azon a területen új tartály(oka)t vásárolni, hogy az esetleges olajtöbblet ne vesszen kárba. Ha fúrótorony ég, azonnal fogni a táskát és menni oltani! Ha szerződést ajánlanak, meg kell néznünk, hol. Most gondoljunk vissza: Van azon a területen érdekeltségünk? Van ott akkora kapacitásunk amennyiről a szerződés szól? Ha igen, és az árat is megtelelőnek találjuk, úgy aláírhatjuk. Ha az előző feltételek valamelyike nem áll, akkor ne kövessünk el könnyelműséget! Ha nem teljesítjük az itt leírtakat, abban az esetben a szerződés utolsó sorában lévő büntetést kell fizetnünk. Figyelem! Ez az egyezmény több hónapra szól! Bármelyikben nem teljesítünk, a szankciók érvénybe lépnek. A szerződés teljesítése egyébként nagyon egyszerű. A hónap végén maradnia kell annyi olajunknak, amennyi a szerződés(ek) teljesítéséhez szükséges. Vigyázat! Nem hó közben kell ezt a mennyiséget eladni!

Ha nem volt telefonunk és ennek ellenére ezt a funkciót választottuk, a gép közli velünk, hogy az előző hívás óta újabb nem volt.

A bal alsó ábra a fiókunkat ábrázolja. Ha kihúzzuk, három dolog közül választhatunk. A leghasznosabb a jobb felső tasak. Ezt kinyitva tudjuk megtekinteni gazdasági helyzetünket. (Fúró tornyaink számát, kapacitásukat, működőképességük arányát.) A bal oldali oszlopban szerepelnek a működők, másikban a nem működők. A rosszakat érdemes felajánlani eladásra, mert így nem kell fizetni utánuk a fenntartási költségeket. Ezek egyébként a térképen sárgán vibrálnak. Az alsó és a bal oldali a különböző tisztességtelen üzelmekhez kell. A bal oldalival az ingatlanüzletbe szállhatunk be négyféle pénzösszeggel, a jobb oldalival pedig a többi olajtársaság ellen követhetünk el különböző szabotázsakciókat. Pl: olajkutakat gyújthatunk, tartályokat robbanthatunk fel. Ezeket csak akkor használjuk, ha nem félünk az esetleges következményektől. Ugyanis ha rájönnek a turpisságra, akkor a bíróság előtt találjuk magunkat, és elég kemény büntetést szabhatnak ki ránk (Pl. elveszik néhány fúrótornyunkat.) Természetesen itt is és az előzőnél is minél nagyobb összeget fektetünk az üzletbe, annál kisebb a lebukás veszélye.

oil04A jobb felső ábrán egy térképet látunk. Ennek segítségével az összes földrészen megtudhatjuk, hogy kinek mennyi kútja van, de azt nem, hogy azok működnek-e vagy sem.

Az alatta lévő számítógép a leghasznosabb eszközünk. Ezen keresztül bonyolíthatjuk az eladásokat, vételeket, innen hívhatunk szakértőt, fúrhatunk és kérhetünk statisztikai adatokat.

Vétel: Az első ábrán keresztül bonyolíthatjuk vásárlásainkat. Választhatunk fúrótorony és tartály közül. Ha a tornyot választjuk, akkor a földrész kijelölése következik. Ha itt még nem vásároltuk meg a fúrási engedélyt, akkor ez minden földterületen az első alkalommal 2 000 000 $-ba kerül. Ezek után bármikor fúrhatunk, minden további engedély nélkül. Ha most kiválasztjuk valamelyik négyzetet, úgy eldönthetjük, hogy a közölt áron akarunk-e tornyot venni. Ha igen, akkor a fúrásról kell döntenünk. Fúrunk-e most vagy sem. Ha ezt is most szeretnénk elvégezni, akkor már csak annak eldöntése marad hátra, hogy speciális, vagy sima fúrást akarunk (Spz/sel) (A speciális az drága mulatság, viszont az eredmény biztos.) Jobb ha magunk végezzük ezt el, mert így százezreket, sőt milliókat takaríthatunk meg 2-3 fúráson. Tehát ha magunk csináljuk, akkor egy kedves kis zene kíséretében láthatjuk meg fúrótornyunkat, amelynél éppen megkezdődött a fúrás. Alatta a különböző színű rétegek a föld minőségét jelzik. Alul a szöveges résznél többek között megtudhatjuk a fúrás sebességét – amit a joystick gombjával tudunk szabályozni – és a fúrófej állapotát. (normál/kritikus) Ami minket a legjobban érdekel, az a jobb felső kép. Ezen a scanneren figyelhetjük a fúrásunkat felülről. A fúrófejet a piros karika szimulálja. A joystickkel irányíthatjuk úgy, hogy az mindig középtájon maradjon. Ha az állapotjelzőnél a kritikus felirat olvasható, akkor – ha nem változtatunk gyorsan irányt – a fúrófej eltörik, és ez a torony használhatatlanságát vonja maga után. A fúrás végezetével közli velünk a gép, hogy mennyi ideig tartott és mennyibe került. Ha vételnél nem tornyot, hanem tartályt akarunk venni, abban az esetben el kell döntenünk, hogy melyik földrészen kívánjuk növelni a számukat. Ez természetesen csak ott érdemes, ahol már van olajkutunk, vagy éppen most szeretnénk venni. Háromféle tartály közül választhatunk. 500, 1000 és 2000 hordó tartalmának befogadására képes áll rendelkezésünkre. Be tudjuk állítani a típust és a darabszámot is. Közben láthatjuk – ha többet veszünk – az össz befogadóképességet. A tartály az egész terület kitermelt olaját tárolja, tehát nem szükséges minden toronyhoz külön venni.

oil05Eladás: Lehet választani, hogy mit akarunk eladni. Tornyot, vagy olajat. Ha az előbbit, akkor végignézhetjük, hol van egyáltalán ilyen a birtokunkban, és az eladandóra rámutatva beállíthatjuk az árat is. Abban az esetben, ha olyat választunk, amit már egyszer kijelöltünk, úgy megkérdezi tőlünk a gép, hogy tényleg változtatni akarunk-e eddigi álláspontunkon. Ha nem, akkor minden marad a régiben, de ha igen, abban az esetben először visszaállítja működővé, és csak ismét rámutatva lehet az eladási áron változtatni. Érdemes egyébként a kutakat még működés közben – úgy 5-6 hónap után – eladni, mert így még esetleg tisztességes árat kaphatunk érte.

Ha olajat szeretnénk áruba bocsátani, első dolgunk kiválasztani azt a földrészt, amelynek olajából akarunk eladni. Ha ezzel megvagyunk, az olajtársasággal a háttérben megnézhetjük az éppen aktuális olajárakat. Beállíthatjuk a kívánt mennyiséget, és eközben figyelemmel kísérhetjük ennek összértékét. Ha esetleg meggondoltuk magunkat és inkább megtartjuk az összeset, úgy állítsuk vissza az eladási mennyiséget nullára. Egy földrészen egy hónapban csak egyszer próbálhatunk meg eladni olajat. Azért megpróbálni, mert néha a következőt közli velünk a gép. Sajnos a csővezetékünknél – amin keresztül az olaj szállítása történt volna – gondok merültek fel. A segítséged nélkül nem tudják megoldani a problémát. Ez annyit jelent, hogy feltűnik egy sivatagi részlet, amin keresztül a jobb alsó sarokból a bal felsőbe kell elvezetni a csővezetéket, oly módon, hogy a jobb alsó sarokban lévő csőtípusok (vízszintes, függőleges, jobb kanyar, bal kanyar) és az egér bal gombja segítségével, kis darabokból kell összeállítanunk az egészet úgy, hogy a csővezeték két vége találkozzon. Ha esetleg homokbuckának, vagy bármi másnak ütköznénk, úgy a jobb oldali gomb megnyomásával az utoljára letett darabot visszavehetjük. Mindezt gyorsabban kell véghezvinnünk, mint a gép a saját csővezetékével, mert ha ő építi meg előbb, akkor őszinte sajnálatáról biztosít minket, és közli velünk, hogy ebben a hónapban egy gramm olajat sem tudtunk eladni. Viszont ha sikerült, akkor a többi részen folytathatjuk az eladást.

oil06Fúrás: Ha esetleg egy tornyot megvettünk, de nem volt pénzünk a fúrásra, vagy egy telefonhívás miatt nem tudtuk megkezdeni, akkor erre az ábrára mutatva a korábban már leirt módon, most elvégezhetjük ezt a műveletet.

Statisztika: Ha van annyi szabadidőnk, hogy a játék állásáról szóló információkat meg tudjuk nézni, arra ez az ábra ad módot. Megtudhatjuk piaci részesedésünket, állóeszköz-állományunkat, készpénzkészletünket grafikonon, fúrótornyaink számát, jelenlegi összes olajkészletünk, készpénzünk mennyiségét számszerűen, szerződéseink számát, a pontos dátumot, a fúrótornyok összkapacitását és az állóeszközeink havi fenntartási költségeit.

Szakértő: A szakértő igénybevételével tudhatjuk meg egy adott terület adatait. A fúrótorony árát, a várható kapacitást, a bérfúrás árát, hogy szabad-e még a hely, vagy esetleg más tulajdona. Ha szűz helyről érdeklődünk, akkor 15 000, ha már foglalt 10 000 $ a szakértői tiszteletdíj. Ezt az opciót vásárlás előtt érdemes használnunk, mert figyelmen kívül hagyásával, igen nagy károkat okozhatunk magunknak. Vannak ugyanis olyan helyek, amik drágák – és ettől jó helynek látszanak -, mégis igen csekély hasznot hoznak a későbbiekben.

oil-compAz újság használata a játék leglényegtelenebb része. Ebből tudhatjuk meg a hónap érdekességeit. Pl: Olajárzuhanás, fúrótornyok leégése, olajtartályok pusztulása. Ezen keresztül nézhetjük meg, hogy szabotázsakciónk sikeres volt-e. Ezt biztosan megírják az újságok.

Az irodánkban találunk még egy naptárt. Ezen kísérhetjük figyelemmel az idő múlását. Ha esetleg már nincs mit tennünk ebben a hónapban, akkor mutassunk rá a naptárra. Megkérdezi tőlünk a gép, hogy komolyan gondoljuk-e a hónap befejezését. Ha igen, akkor az értékelés következik. Ez természetesen úgy történik, hogy az átugrott napok termelése is bele van kalkulálva a havi elszámolásba. A narancssárga pénz az állóeszközeink értékét, a fehér készpénzünket jelenti.

Játék közben az irodában bármikor kimenthetjük a játékállást, ha van a játék számára megformázott lemezünk. A betöltés ugyanígy történik a másik ábra választásával.

Mindent egybevetve ez egy könnyen játszható, színvonalas kivitelezésű játék, és remélem, hogy e leírás és a kis német szóismertető segítségével sokaknak jött meg a kedve az Oil Imperiummal tölteni az idejüket. Bár az Amiga és a C64-es verzió egy kicsit eltér egymástól, a játék lényege megegyezik.

oil-szavak

Ha esetleg egy-egy szónak más jelentést tulajdonítanak, úgy elnézésüket kérjük, de biztosíthatunk mindenkit, hogy ettől függetlenül a játékhoz segítségnek ez így is tökéletesen megfelel. Sok sikert…

Az ismertető eredetije megtalálható az 576 KByte magazin, 1990 évi 1. számában.

Jámbor Árpád

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 14 =