Laser Squad

Ez egy körökre osztott stratégiai játék. Játszhatjuk a gép ellen, de van benne 2 játékos üzemmód is. A játékban összesen öt küldetés van nehézség szerinti sorrendbe állítva. Az indítás után pályát kell választanunk. Miután azt betöltötte, adjuk meg hogy 1, vagy 2 játékos módot választunk, és mivel szeretnénk irányítani (keyboard, vagy 1- es port). Egy játékos esetén állítsuk be a nehézségi szintet, majd szereljük föl embereinket.

Felszerelés:

AP50 GRENADE: Az összes küldetésben választható. Míg nincs más olcsó, robbantásra alkalmas fegyverünk, használjuk bátran! Ha robbantani akarunk vele, be kell állítanunk az időzítőjét (PRIME). Meg kell adnunk, hány kör múlva robbanjon (a 0 a kör végét jelenti). Vigyázzunk, mindig maradjon elég AP az eldobásához!

DAGGER: Nagyon olcsó és könnyű, de nem érdemes megvenni. Ha használni akarjuk közel kell menni az ellenfélhez, meg még neki is kell menni, hogy megtámadjuk. Ez így túl sok AP- ba kerül. Ajánlom inkább, hogy adjunk a katonáinknak egy könnyebb fegyvert arra az esetre, ha elfogyna a skuló. Addig kibírjuk vele, míg nem találunk egy kifosztható hullát.

lasersq-0M4000 AUTO-GUN: Az első küldetésekben még hatásos fegyver. Egyszerre 20 muníció lehet benne, a hozzá tartozó tár az M4000 GUN-CLIP. Képes AIM, SNAP, és AUTO lövést is leadni. Sebzése közepes, és pontosan sem lehet vele lőni.

MARSEC AUTO-GUN: Az első két küldetéshez talán a legjobb fegyver. Ez az árán is meglátszik, de később elavul, így olcsóbb lesz. Eros, pontosan lo, és 20 lövedékét AIM, SNAP, és AUTO módon is képes kilőni. Tömege már nagynak számít, ezért egy-két gránáton kívül nem ajánlatos mást vinni mellé. A tára a MARSEC GUN-CLIP.

SNIPER RIFLE: Mint a neve is mutatja, ez egy mesterlövész-puska. Az alacsony árához képest nagyon jó fegyver. Ezzel lehet a legpontosabban célozni, és ez sebez a legnagyobbat (első 3 küldetés). A lövés sok AP- ba kerül, sorozatot nem lehet vele leadni. Tára a RIFLE CLIP, amiben 12 töltény fér el.

MARSEC PISTOL: Olcsó, könnyű fegyver. Csak másodlagos fegyverként vigyük magunkkal, vagy sok-sok gránáttal. Pontatlanul is lo, meg nem is sebez sokat. A tára PISTOL CLIP 7 skulóval.

L50 LAS-GUN: Ez egy lézer-fegyver. A sebzése egészen alacsony, így az is előfordulhat, hogy egy magas páncélzatú ellenfelet meg sem tudunk vele sebezni. Én nem ajánlom senkinek, bár AUTO lövéssel rengeteget lehet vele tüzelni. Tár: L50 LAS-PACK 40 töltettel.

HEAVY LASER: Nagyon nehéz fegyver nagyon sok töltettel, kis sebzéssel. Sorozatot használva nagyon sokat lőhetünk vele. Ha veszünk, ne adjuk olyan katonának, akin nehéz páncél van, mert nagyon hamar el fog fáradni. Tár: HEAVY LAS-PACK.

ROCKET LAUNCHER: A legbrutálisabb fegyver. Óriásit sebez, még a kofalat is lebontja. A célzással vigyázzunk! érdemes AIM- ot loni vele, nehogy egy társunkat lőjjük hátba a SNAP- pal. Ez a legdrágább fegyver (az első küldetésekben). Rakétákat egyenként vehetünk hozzá.

EXPLOSIVE: Nagy erejű robbanóanyag. A 3. küldetésben csak ezekkel tudjuk az ajtókat „kinyitni”. Elég nehéz, úgyhogy nem lehet vele szaladgálni.

M50 AUTO PISTOL: a 4. küldetéstől választható. Nem sebez túl nagyot, és pontatlanul lo. Robbantásra specializált embereknek ajánlom. Előnye, hogy tud AUTO- t is lőni. A PISTOL CLIP- ben 12 skuló van hozzá.

L80 LAS-GUN: A 4. küldetéstől hozzáférhető. Elődjétől nagyon sokban különbözik. lövésének pontossága és sebzése kitűnő. Nem lehet vele sorozatot loni, ennek ellenére az egyik leghasznosabb fegyver. Egy tárral (L80 LAS-PACK) 12- t lehet loni.

PUMP SHOT GUN: Mint megszokhattuk a SHOT GUN- tól könnyű fegyver, pontatlanul lo, de nagyon erős. Jó fegyver a gránátosainknak. Tár: SHOT GUN CLIP 10 skulóval.

MS AUTO CANNON: Kis rakéták kilövésére képes gépágyú, amit a 4. küldetéstől kapunk meg. 6 rakétáját akár sorozatban is kilőheti, bár robbanása nem annyira eros. Tömege csak kis mértékben marad el az aknavetőétől (2. legnehezebb fegyver), ezért ne vigyünk vele mást. Tár: CANNON CLIP.

LIGHT SABRE: A 4. küldetéstől vihetjük magunkkal. Olyan, mint a DAGGER: nem jó szinte semmire.

MK-1: A legprofibb fegyver a játékban (a 4. küldetéstől). Távcsövének köszönhetően ezzel lehet legpontosabban célzni, és a sebzése is az eggyik legjobb. Közepesen nehéz, ezért vihetünk mellé gránátot is. A tárba 30 lövedék fér, amit AUTO- val is ki tud lőni.

SECURITY DEVICE: Egy szerkezet Corporal Hansen táskájából. Az utolsó küldetésben kell használni.

lasersq-1Irányítás:

A katonánkon TÜZ- et nyomva egy menüt kapunk:

SELECT: a katona aktiválása

INFO: a katona tulajdonságai

NEXTUNIT: a következő katonánkra ugrik a kurzor

END TURN: a kör vége

CANCEL: mégsem

A SELECT- et választva tudunk emberünkkel haladni (előre-hátra), és fordulni.

A TÜZ- et még egyszer megnyomva egy új menü jelenik meg:

END MOVE: katona inaktiválása

FIRE: tüzelő- menü behozása

CHANGE: a kezünkben lévő tárgy kicserélése egy hátizsákban lévőre (vagy semmire)

PICK UP: akkor jelenik meg, ha rajt állunk valamin, fölvenni tudunk vele

DROP: ledobhatjuk azt, ami a kezünkben van

OPEN: ha ajtó, vagy láda előtt állunk, ezzel nyithatjuk ki

LOAD: ha van pót-tárunk, ezzel rakhatjuk be (akármennyi skuló is legyen még a fegyverben)

PRIME: ha van gránátunk, ezzel állíthatjuk be az időzítőjét

Lehet itt más opció is, pl.: VIDEO.

lasersq-2Lövés:

AIM: Célzott lövés. Sok idő (AP), pontos lövés.

SNAP: Kapáslövés, kevesebb idő (AP), de pontatlanabb is.

AUTO: Nem minden fegyverrel lehet, de amivel lehet, ott sorozatot jelent.

Meg kell adnunk, hogy mennyit lövünk, és hogy mi legyen a sorozatunk befejező pontja. Mindíg nagyon pontatlan, de lehet szerencsénk is, és kevés AP- ba kerül.

Küldetések:

THE ASSASSINS:

Feladatunk STERNER REGNIX megölése, aki egy jól őrzött házban van (kőépület, tehát rakétával szétlőhető). A célpontunkat COMBAT DROID- ok őrzik (egyes szinten 5 van belőlük). A küldetés teljesítéséhez csak REGNIX- et kell likvidálni, a droidokat nem. A robotok páncélzata a mi katonáink kettes páncéljához hasonló, fegyverükben 32 lövedék van, amit akár sorozatban is kilőhetnek. REGNIX- nek bármilyen páncélzata lehet, és a ROCKET LAUNCHER- t kivéve akármilyen fegyvere. A feladatot legkönnyebben úgy oldhatjuk meg (néha az első körben), hogy az embereinknek rakétavetőt adunk, és a házzal együtt fölrobbantunk mindenkit. A házban található elektronikus berendezéseket szétlőve felrobbannak. FIGYELEM!!! Sajnos találtam egy néha idegesítő bugot ezen a pályán: STERNER REGNIX miután több-kevesebb sikerrel elvégezte lövéseit és elfogyott az AP- ja, nyugodt szívvel visszahúzódik a fedezékébe. Egy másik bug is előfordult már itt, de csak egyszer: az egyik COMBAT DROID AP- ja mikor elfogyott, fölugrott 250 körülire (tehát „alulcsordult”), és szépen lelépkedte az egészet. Ez CSAK EGYSZER fordult elő, így egyáltalán nem jellemző.

MOONBASE ASSAULT:

A LASER SQUAD- nak egy űrbázist kell megtisztítania az OMINI CORP. nevű szervezettől. Mindkét alakulat 8 – 8 katonából áll, és ugyan azokat a fegyvereket használhatják. A bázisba 5 bejáraton keresztül juthatunk be. Jó nagy a bejárható terület, így sok fedezék áll a az ellenfél rendelkezésére. Az akció végrehajtására 30 körünk van. Az összes berendezés és gázpalack robbanik, ha belelövünk. Én a gránátok használatát ajánlom ezen a pályán.

RESCUE FROM THE MINES:

Három társunkat kell kiszabadítanunk három cellából. Akkor nyerhetünk, ha kiszabadítjuk őket és elvisszük a lifttel (a lifteket őrző katonánál van a VIDEO KEY). Mielőtt ezt megtehetnénk általában azért nyerünk, mert mindenkit megöltünk. A cellák ajtaját csak EXPLOSIVE robbanóanyaggal tudjuk kitörni. Ezt azért is érdemes, mert a rabokat is irányíthatjuk, így könnyebben végzünk. Annak akinél a bomba van, adjunk egy plusz fegyvert, hogy a raboknak is legyen mivel lőni, amíg ki nem fosztanak egy ellenséget. A gránátokkal és a rakétavetővel vigyázzunk a keskeny folyosókon, mert könnyen megölhetjük magunkat.

lasersq-3THE CYBER HORDES:

8 tagú REBEL SQUAD- unknak egy űrbázis CORE- jait kell megvédenie. Katonáinkat a bázison belül sok helyre kirakhatjuk (leginkább a CORE- ok közelébe), míg a támadók kintről indulhatnak. Az ellenséges csapat CYBER DROID- okból, PATROL DROID- okból és egy BATTLE DROD- ból áll. A CYBER DROID- ok felszerelése ugyan az lehet, mint a miénk. A PATROL DROID- oknak egy ZEEKER nevű fegyverük van 60 skulóval. Nem túl erős, de tudnak sorozatot is lőni, és nagyon sok (75) AP- juk van. A legerősebb ellenfelünk a BATTLE DROID. A páncélzata 10- esnek felel meg, és a fegyvere is nagyon erős. Ellene AP75- ös gránátokat érdemes bevetni, és azt is mögé dobva (ott gyengébb a páncél). Egy ido után újabb jön belőle. A DROID- ok ellen a legjobb az MK-1- es és az MS AUTO CANNON. Itt már minden fegyver választható.

PARADISE VALLEY:

Ezen a pályán nem tudtam nyerni. 7 katonát kapunk, meg CORPORAL HANSEN-t, akinél a SECURITY DEVICE van. Az ellenfelek nagy békák és ALIEN- ek. A lent húzódó barlangba teleportokon keresztül lehet bejutni. (Ugyan így a fegyverraktárba is.) Teleport ott van, ahol abban a kurzor-pozícióban nem ír ki semmit. Vigyázz, mert a vízben szörnyek is vannak! A ládákat kulccsal tudjuk nyitni. A folyó mellett balra van a fegyverraktár. Nagyon sok fegyver van benne. A békák a bokrokban is tudnak menni, így érdemes egy-két lövéssel kiírtani őket. A békák „újratermelődnek”, akármennyit is lőttünk már le.

A küldetések nehézségével nem a gépi ellenfelek „tudását” tuningolhatjuk föl, csak a pénzünk csökken le és az ellenfelek száma no. Én úgy vettem észre, hogy minden küldetéshez előre le van tárolva néhány felállás, így nem véletlenszerűen rakja ki a gép az ellenfeleket, hanem ezek alapján. Még egy bug: a gép tud egyes sorozatot is lőni, míg mi minimum hármast. Ha nem „sima” földön megyünk, akkor több AP- re van szükség egy lépéshez. Fegyvert nemcsak úgy lehet az egyik katonánktól a másiknak adni, hogy le DROP- juk, a másikkal meg fölvesszük, hanem úgy is, hogy hozzá THROW- juk.

A játék grafikája pontosan megfelel az elvárásoknak, ugyanígy a hangjai is. Az erőssége az élvezhetőség. Nagyon hangulatos, főleg egy barátunk ellen játszva. Akinek van ideje, az mindenképpen próbálja meg végigvinni!

helenke

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Nandor szerint:

    Jó a leírás, köszi. 🙂
    A Paradise Valley pályán a különleges eszközt kell kivinni a pályáról. Vagyis akinél van, az egyszerűen jobbra kiballag a pályáról. Ehhez persze ki kell írtani a bokrokat, és védeni az eszközt szállító embert a köpködő békáktól.

  2. vili szerint:

    Örülök, hogy hasznos volt a leírás, és köszönöm a kiegészítést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =