Save New York!

A Save New York! a Creative Software 1983-as terméke, szóval nem egy mai darab. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) mind a mai napig az egyik kedvenc játékom. Nincs túlbonyolítva, semmi flanc, csak egy sima mezei shoot’em up, de mégis fantasztikus. A „sztori”, már ha lehet ilyenről szó, mindössze annyi, hogy New Yorkot óriás madarak és egyéb lények (eleddig csak a tojásból kikelő akármivel találkoztam) támadták meg, és nekünk, mint bátor pilótának kell megmentenünk a várost a pusztulástól (vagy éppen besegíteni a gonosznak – ld. lejjebb :)). Ez szerintem már ’83-ban sem számított eredetinek, de itt ez nem fontos.

A repülőt/repülőket a joy rángatásával bírhatod mozgásra, a tűzgomb pedig tüzel (ki gondolta volna?!). Minden madárnak/tojásbólkikelőakárminek elég egy lövés, bár arra ügyelni kell, hogy az épületekben ne essen kár. Merthogy szét lehet őket lőni. Bizony! Persze ha a lehető legtöbb pontot szeretnéd összeszedni, nem ajánlatos eme tevékenység folytatása, mivel a pálya végén a bonus pontokat a megmaradó házak ablakai, lakásai után kapod.

snewy3A madarakon kívül feltűnik néha egy-egy repülő is, ami apró szeretetcsomagot szállít, és attól rövid úton megszabadul. Ha épülethez ér, pech, ha madárhoz, akkor is, mivel ezért nem jár pont. Viszont ha Te veszed fel, üzemanyagként funkcionál – merthogy arra is figyelni kell lődözés közben. Ha nagyon kevés fueled van, érdemes leszállni (nyilván csak oda lehet, ahonnan az elején felszálltál), mert akkor lassabban fogy az üzemanyag, és így talán kibírod a következő repcsiig. Ráadásul, ha leszállsz, a madarak sem tudnak megölni.

A második pályán már egyszerre két madár lesz a képernyőn, és ha elég sokáig hagyod élni őket, az egyik tojik egy tojást, amiből földet érés után kikel egy akármi. Ezt leszedheted repülővel, mikor a házak között mászkál, vagy utánamehetsz a földalatti alagutakba. Itt azonban vigyázz a metróval, ugyanis az ellen semmit nem ér a stukkered :)) Egyébként érdemes az akármit a lehető leggyorsabban leszedni (lehetőleg még tojás formájában), mivel ha bezabálja az épület alját, az egész leomlik, és oda egy rakás bonus pont.

Szerintem a játékot egyedül nem nagy élmény játszani… Nem, ez így nem igaz. A kétjátékos módhoz hasonlítva nem nagy élmény. Viszont ketten játszva kegyetlen jó! Mi haverral (hali Ziggy! :)) rendszeresen szétröhögjük magunkat a játékon, meg persze magunkon.

snewy6

Ja, a poén kedvéért azt is kipróbálhatod, hogy lenyomod az összes épületet a képernyőn. Hidd el, nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik! Ugyan hosszú távon sok értelme nincs, de ha nem a pontokra játszol, akkor akár még jól is jöhet, hogy nem kell őket kerülgetni.

Azt hiszem, ahhoz képest, hogy milyen egyszerű a játék, elég sokat írtam róla, úgyhogy abba is hagyom. Jó játékot mindenkinek!

Dohi

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =