Speed King

Úgy vélem egyetértenek velem a hozzáértők, hogy bizony motorverseny játékból közel sincs akkora kínálat, mint az autósokból. Így azonban a választás is könnyebb volt, hogy melyikről írjak pár sort, ugyanis a Speed King kiemelkedik ebből a kategóriából.

spedk1A tetszetős címképernyőt megnézve a játék főmenüjébe jutunk, amelyet (ha nem tévedek) itt láthattok valahol az oldalon. A főmenüben bal oldalt látható a kiválasztott pálya rajzolata, mellette pedig az eddig elért eredmények.

# Az eddigi legjobb helyezés
# A leggyorsabb kör ideje
# A teljes verseny legjobb ideje

Természetesen mindez csak az aktuális beállításokra igaz, amint valamit megváltoztatunk, mindjárt törlődnek azok az eredmények, melyek rá vonatkoznak. Ez most marha hülyén hangzik, de tök nyilvánvaló. Ha pl. célba érünk egy 2 körös versenyen, akkor a gép megjegyzi az össz. időt. Ha azonban átállítjuk 4 körösre a versenyt, akkor ahhoz új idő fog tartozni. Ha visszaállítjuk kettőre, akkor ismét láthatjuk a legjobb időnket!

A képernyő alsó részén látható, hogy melyik billentyűvel mit lehet beállítani.

# F1 – Pálya kiválasztása. (10 lehetőség van)
# F3 – Verseny köreinek beállítása. (2,4 vagy 6)
# F5 – Gyakorlás a kiválasztott pályán, ellenfelek nélkül.
# F7 – Verseny indítása.
# F8 – A játék nehézségének beállítása (Novice, Pro, Champion)
# SPACE – A pálya bemutatása.

Ha beállítottunk mindent, akkor máris indíthatjuk a versenyt (F7).

Verseny közben, a képernyő tetején a következő dolgokat láthatjuk:

# A versenyben elért legjobb kör ideje.
# Az aktuális pozíció.
# A verseny teljes ideje.
# A legutóbbi kör ideje.
# Az aktuális kör ideje.
# Aktuális kör száma.
# Sebesség.
# Sebességváltó állása.

spedk2A tűzgomb jelképezi a gázkart, így legjobb ha ezt állandóan lenyomva tartjuk, és csak a sebességváltóval mahinálunk. A sebváltót a joy előre, hátra húzásával kezelhetjük, csak sajnos épp fordítva, mint ahogy azt először gondolnánk. Mondjuk egy idő után megszokható, hogy ha előre nyomjuk a kart, akkor visszavált, ha pedig hátrahúzzuk, akkor felfelé. Kanyarodni a joy jobbra, balra húzásával tudunk.

Ha beértünk a célba, a gép kiírja azt, hogy végül is hányadik helyen zártuk a versenyt, mennyi volt az összesített időeredményünk és ha volt, akkor az új körrekord idejét is megjeleníti.

Néhány jó tanács:

– Vigyázzunk a belemenésekkel, mivel az ellenfelek soha nem esnek el, ellentétben velünk…
– Ha nagyon sodródunk kifelé valamelyik kanyarban, akkor nyomjuk vissza a sebességváltót egy, vagy két fokozattal. Ez hirtelen, nagy sebességcsökkenést fog eredményezni, így meg tudjuk tartani a motrot. Ugyanez érvényes akkor is, ha nagy sebességgel haladunk valamelyik ellenfél motra felé. Ha visszaváltunk, sokkal dinamikusabban lassulunk, mint ha csak elengednénk a tűzgombot!
– Sebességet váltani akkor is tudunk, ha éppen buktunk, és még nem kelt fel a versenyző. Pár másodpercet nyerhetünk vele, ha már ekkor visszaváltunk, és nem várjuk meg, míg újra feltűnik a képernyőn.
– Bukás után javasolt kettesből indulni, mert akkor talán előbb felgyorsulunk, és nem hagynak el annyira az egyébként teljesen együtt haladó ellenfelek.

Nos, egy szuszra ennyit tudtam elmondani erről remek játékról. Ha valakinek hozzáfűzni valója van, bátran küldjön egy mail-t!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Kutasi Sándor szerint:

    Nem tudjátok honnan tudnám ezt a játékot megkapni? Régen sokat játszottam vele, de költözésnél elkeveredett

    • vili szerint:

      A kérdés, hogy emulátoron akarsz-e vele játszani, vagy igazi vason?
      Amennyiben csak emulátoron, úgy könnyű a dolog: Le kell tölteni.
      Mondjuk innen: http://c64.hardwired.hu/
      Ha igazi vason tolnád, akkor is le kell tölteni, de a PC-ről át kell tenni floppyra, amihez a Star Commander kell és egy spéci kábel a gépek közé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − 7 =