Spy Hunter

Megjegyzés: Az ismertető nagy része közgáz órán született, és mivel a tanár bácsi végig pofázott, nem igazán tudtam koncentrálni, ezért elnézést kérek. 🙂 Ugyanakkor, ha nincs ez a roppant uncsi óra, talán sosem születik meg eme remekmű – más kérdés, hogy talán jobb lett volna így. 🙂

sh1Minden idők legjobb C64-es játéka szerintem a Wizard of Wor. Erről már írtam, valahol a környéken fellelhető. Második a sorban a Save New York!, de erről is szóltam már pár szót. Nem marad más, mint a képzeletbeli dobogó legalsó fokán álló játékról írni, ez pedig a Spy Hunter.

Minden bizonnyal játéktermi konverzió, de ez cseppet sem von le az értékéből. 🙂 A játékmenet a végtelenségig le van egyszerűsítve – hittem ezt addig, amíg a kezembe nem került egy doksiszerűség, és fény derült a táposabb fegyverek használatára. 🙂 Nem kell megijedni, mindössze egyetlen billentyűről van szó, a többi elvégezhető a joy molesztálásával. Ha nincs joy, akkor persze bonyolultabb a dolog…

A billentyűk a következők:
M+Tűz – olaj/füst/rakéta
I – fel
K – le
J – balra
L – jobbra
A – tűz

Névtelen hősünk – spy hunter, azaz kémvadász lévén – egy hipermodern járgánnyal járja az utakat és megpróbál minél több ellent elpusztítani.

A személygépjármű hipermodernsége abban rejlik, hogy felszerelhető mindenféle fincsi fegyverekkel (ld. fentebb) és a karosszériája enyhén szólva strapabíró – ütközésekkel szemben legalábbis. 🙂 És ezzel el is érkeztünk egy érdekes részhez: a játék ugyanis tökéletesen játszható anélkül, hogy akár egyetlen lövést leadnánk. Ebben az esetben csak jobbra-balra kell szlalomozni és boldog-boldogtalant letaszajtani az útról. A motorost érdemes hátulról meglökni: így ugyan nem száll el, de kétségkívül mókás látványt nyújt.

sh2Nem ennyire érdekes, viszont annál eredményesebb úgy játszani, ahogy a készítők gondolták. Kezdetben egy mezei nemtommilyen lőfegyverrel vagy felszerelve, ami kiválóan alkalmas minden jármű elpusztítására, kivéve a szuperbuszt (ld. később). Később lehetőséged lesz egyéb fegyvereket is kipróbálni (ld. fent), melyekhez a Knight Riderből ismert módszerrel juthatsz hozzá: amint megjelenik egy piros teherautó (tudom, a Knight Riderben fekete kamion volt, de kicsire nem adunk), próbáld megközelíteni! Ha elég közel vagy, a sofőr leenged egy rámpát, vagy ahogy hívják, ezen keresztül bemehetsz az autóba, ahol felpakolják rád a cuccot, majd kitesznek az út szélén.

A táj nem túl változatos: van mezei út fákkal, ilyesmikkel (az útról nem ajánlatos letérni!), van kvázi őszi táj, meg akad havas, ahol valamivel nehezebb az autó irányítása. Ezen kívül (illetve belül) akadnak még hidak és víz. A híd egy érdekes dolog, ugyanis vannak rajta tócsák, amikbe belehajtva azok szétcsapnak(?), meg van korlát, ami nem igazán áll ellen egy arra tartó autónak (értsd: itt is lehet lökdösődni :)), de nem ez a lényeg, hanem az, amikor a híd le van szakadva. Ezt egy felirat jelzi nem sokkal a híd előtt. Ilyenkor ajánlatos balra tartani, ahol egy motorcsónak vár. Az átszállás automatikus, de a vízen sem vagy biztonságban, ugyanis hajók próbálnak ártani neked, nem beszélve az aknákról és az azokat lepakoló nagyobb hajókról. Persze lőni itt is lehet, és olajfoltot is le tudsz rakni.

A játék végtelenítve van, és addig tart, amíg el nem fogy az időd, vagy az életeid. És most egy képekkel illusztrált táblázat a játékban fellelhető járművekről:

spike Kellemetlen járgány, mivel bizonyos időközönként halálos tüskék jönnek ki a kerekéből, és ezek… halálosak, na! 🙂
bus Ahogy mi hívtuk, szuperbusz. 🙂 Lelőni nem lehet, csak kilökni.
blue Civil, nem jár érte pont (azt mondanom sem kell, hogy kilökni ettől függetlenül kötelezően ajánlott. :))
red Detto.
motor Detto.
heli Csak rakétával hatástalanítható. Először az őszi pályarészen jön, és mindenféle bombákat dobál. Ezek becsapódási helyén keletkezett krátert ajánlatos elkerülni.
ship Aknákat rak a vízre és megpróbál leszorítani.
bigship Ez rak ki újra a vízre, ha ott haltál meg.
van Ez az, ami újra kitesz az útra, ha meghalsz, valamint – amint azt már fentebb említettem – belemászva tudsz újabb fegyvereket szerezni.

Nos, asszem ennyit érdemes tudni erről a remek játékról. Készült ugyan SEUCK-kal egy pocsék nem-hivatalos folytatás, ahol minden autó folyamatosan lő, és nemrég megjelent valamelyik konzolra egy modernizált verzió, ami ugyan a képek alapján roppant jól néz ki, csak valahogy nem tudtam semmit felfedezni az eredeti játékból. Talán ki kéne próbálni…

Dohi

sh3


Nos, ez a játék egy tipikus autósgamma, melynek számtalan újra feldolgozása, kiegészítője készült, de igazán sikeres csak az első C64-es próbálkozás volt.

sh4Virít róla, hogy játéktermi koncepció, de ez egyáltalán nem válik a hátrányára. Ebből következik a végtelenül egyszerű játékmenete is. Az irányításhoz szükségünk lesz egy joystickra, illetve egy gombra, de az is csak a táposabb fegyvereknél kell.

A „sztori” a következő: Névtelen hősünk – spy hunter, azaz kémvadász lévén – egy hipermodern járgánnyal járja az utakat és megpróbál minél több ellent elpusztítani. Hát igen. Nem ez a játék erőssége. A kocsink hiperszuper mivolta abban merül ki, hogy rászerelhető mindenféle jobbnál-jobb fegyver, melyeket a számunkra nem igazán szimpatikus gépjárműveken próbálhatunk ki. Ha fogytán volna a skuló a fegyóból, akkor marad a jó öreg lökjük ki a gonoszokat az útról, mely meglepően hatásosan működik. Azért is érdemes ezzel operálni ezzel a taktikával, mert a karosszéria nagyon strapabíró az ütközésekkel szemben. A fegyvereket úgy lehet fejleszteni, hogy jön feléd egy piros kamion, ami leenged egy rámpát, azon felmész és máris rád dobják az új gyilkoló eszközt.

A pályatervezők nem nagyon erőltetek meg magukat, mert a pályák nagyon uncsik és nem túl változatosak. Egyedüli pozitívum ebből a szempontból azok a hidak léte. Ilyen helyeken rengeteget lehet ökörködni. A játék végtelenítve van, és addig tart, amíg el nem fogy az időd, vagy az életed. Nos, asszem ennyit érdemes tudni erről a nem rossz játékról. Ha van néhány unalmas órád és már unod a HL2-t akkor egy próbát megér.

Zsovez

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 16 =