UGH!

Íme a közgáz trilógia harmadik epizódja 🙂 A bemutatásra kerülő játékkal én PC-n találkoztam először. Egy haverral (hali Ziggy! :)) egészen sokáig eljutottunk, de végigjátszani természetesen(?) nem sikerült.

Mivel a C64-es verzióból hiányzik a hosszabb intro, szólnék pár szót a történetről: Ősember barátunk feleségül szeretné venni szíve választottját, de a némber nem akarja egy csóró pasival összekötni életét, így hősünk kénytelen munkába állni. Be is szerez egy lebegő szerkezetet, melyet taxiként használva szeretne megfelelő mennyiségű zsetont összehozni, és így elnyerni kedvese kezét.

ugh4Adva van tehát egy fickó, egy lebegő jármű, meg pár barlang, melyek között embereket kell fuvarozni. A módszer a következő: leszállsz egy emberke mellé, ő elmondja, hova akar menni, majd beszáll. Ezzel egyidőben elindul egy kis számláló is, ami téged hivatott ösztönözni – ha ugyanis sokat szerencsétlenkedsz, nem kapsz egy fillért sem a fuvarért. Van azonban egy „nagy” számláló is. Ez már húzósabb, mert ha elfogy az idő, elveszítesz egy életet és kezdhetsz mindent elölről. Ha viszont sikerül megfelelő mennyiségű fuvart lebonyolítani, jön a következő pálya.

Ha véletlenül egy emberen landolsz, nincs feltétlenül veszve minden: szállj le a vízre és várd meg, amíg odaúszik hozzád. Persze nem bírják a végtelenségig, egy idő után elsüllyednek – a nagypapa meg szinte azonnal, valamint ő nem tud úszni, így ha ő esik vízbe, nyugodtan elfelejtheted.

Említettem az időlimitet. Szemét egy dolog, de ha van a pályán egy kő és egy fa, meg vagy mentve: kő felvesz, hajít fa, felvesz gyümölcs, örül. Mivel az egy- és két játékos pályák és kódok nem különböznek, érdemes haverral játszani – már ha van egy a környéken 🙂 -, így amíg az egyik fuvarozik, a másik gyárthat időt.

A pályákon mindenféle gonosz dolgok is vannak:
— emelkedő vízszint: sietni kell, különben megfulladnak a népek
— vihar: nehezebb irányítani a gépeket a szél miatt
— madár: mindig a legrosszabbkor jön, és ha sokáig maradsz egy helyen, ott fog megjelenni, ahol állsz. Ja, és valószínűleg nem madár, de szárnya mindenképpen van 🙂
— dino: ha sokáig rostokolsz előtte, mérges lesz és neked ront. Emiatt esetleg nem tudod felvenni az utast (mert el kell ugranod előle), rosszabb esetben felöklel, aminek egy életed látja kárát.
— alvó dino: ez nem mozog – lévén nem alvajáró 🙂 -, de kisebb vihart kavar a szuszogásával, úgyhogy vigyázz, amikor előtte repülsz.

A játék grafikája meglehetősen jó, a zene elég gyenge, a hangulat pedig fantasztikus!

Természetesen két játékos módban utóbbi érték tovább fokozható 🙂

Azt hiszem, mindent elmondtam, úgyhogy jó játékot mindenkinek!

Dohi

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − kettő =