Midnight Resistance

A Midnight Resistance tisztán akciójáték; a -többnyire- oldalra scrollozó pályákon nem kell mást tennünk, mint a ránk zúduló katonákat halomra lőni. A változatos ellenfelek, a szép zene és -grafika teszi nagyon jól játszhatóvá ezt a játékot. A cél: ki kell szabadítanunk a fogságba esett családtagjainkat az ellenséges bázisról.

midres2A katonánk mozgékony és jól irányítható (Port 2-ről). Futni nem tud valami gyorsan, de ugrani jó nagyot lehet vele. (A levegőben még lehet jobbra-balra mozogni.) A tűzgomb egyedüli megnyomásával előre tudunk lőni. Ha a tűzgomb megnyomása után valamelyik irányt is megadjuk, akkor arra lő. Eléggé idegesítő, hogy rézsutosan fölfelé nagyon nehéz egy helyben állva lőni. Másodlagos fegyverünket a SPACE billentyű lenyomásával aktivizálhatjuk.

Fegyvereket és más segédeszközöket a pályavégi raktárakból szerezhetünk. Minden raktárban hat darab kulccsal nyitható szekrény van. Amelyik szekrényben értékesebb eszköz van, azt több kulccsal lehet csak kinyitni (1-4).

Az extra élet általában egy vagy kettő kulccsal nyitható szekrényben van. Ha éppen nem csalunk, és fogy az életünk, akkor mindenképpen érdemes megvenni. Ellenkező esetben nincs értelme. A képe egy egyes egy négyzetben.

A super charge egy pár szekrénybe zárt csillagocska. Ha kiszedjük és megszerezzük, akkor ‘rárakódik’ a fegyverünkre, ezzel megnövelve a sebzését. Az első elszenvedett találat után eltűnik, így szinte semmi értelme nincs.

midres4A „bullets” (:lövedékek) már egy fokkal hasznosabb. A fegyverünkhöz ad plusz 500 skulót. (Ennek csak a lángszórónál és a „full auto” fegyvernél van értelme.)

A „fire” (:lángszóró) a legerősebb fegyver; három kulcsnál alább nem is adják. Ez a fegyver egy három egységnyi hosszú tűzcsóvát fúj a megadott irányba. 500 skulója van, de eléggé gyorsan fogy. (Egy másodperc alatt kb. 10-et zabál.) Annak ellenére hogy nagyon kicsi a hatótávolsága, érdemes megvenni. Ha tehetjük, vegyünk hozzá extra töltényt, így már 999-ből garázdálkodhatunk.

A full auto (:tejesen automata) fegyver olcsó, és nem is éppen a leghasznosabb. Másodpercenként kb. 5-öt tud lőni az 500-as alapból. A sebzése rossz, még az extra munícióval sem érdemes használni. Egy előnye azért van: folyamatosan is lehet nyomni a tűzgombot a lövéshez.

midres5A three way, amint a neve is mutatja 3 felé tud lőni. Egy hármas lövés csak egyet fogyaszt az 500-as tárból, és mivel csak lassan lehet vele egymás után lődözni, nem egykönnyen fogy ki. A sebzése rossz, de ha sikerül közelről eltalálni valakit, akkor mind a három lövedék célba találhat.

A shotgun mint megszokhattuk itt is a legerősebb fegyver. Nem egy olcsó mulatság, de ha lehet, mindenképpen megéri megvenni. Ennek is 500 skulója van, de sokkal erősebb, mint a többié. Másodpercenként gyors tűzgombnyomogatással akár öt lövedéket is kilőhetünk. Ha egy skuló célba talál, akkor egy kicsit robbanik (??) is. A robbanás csak egy másodpercig ‘él’, de addig folyamatosan sebzi azt, akivel érintkezik.

Másodlagos fegyvernek három hátra erősíthető szerkezet lehet választani. Az első a shower (:zuhany). Ezt aktiválva a hátizsákunkból egy kis tartály lövell ki, és a levegőben három részre szakadva esik le. Erős, de mindig ugyan oda esnek a képernyőn, bárhová állunk is. Ez a legolcsóbb ilyen eszköz.

midres6A második háti-szerkentyű neve nitro. Ez a legerősebb. Drágább mint a shower, de nem kerül többe, mint a rakéták. Ezt használva egy gömb repül föl a levegőbe, majd a képernyő tetejéről három lövedéket lő lefelé. (Egyet függőlegesen, a másik kettőt ezzel kb. 45 fokot bezáró szögben.)

A harmadik szerkezet a legdrágább. Ebből három hőkövető rakétát lőhetünk ki egyszerre. Erősek, de nem annyira, mint a nitro.

A legtöbb ellenség kék ruhás kamikaze katona. Ha nekünk ütköznek, elveszítünk egy életet, és elejtjük az eddig összeszedett kulcsainkat. (A képernyő széléről visszapattannak, de ha a játéktér tetején, vagy az alján esnek ki, akkor véglegesen elvesznek.) Az ugyan ilyen kamikaze, de barna ruhát viselő katonákat lelőve juthatunk kulcsokhoz. Nagyon igyekezni kell az összeszedésükkel, mert ha lelövünk egy másik barna ruhást amikor még van egy fel nem szedett kulcs a képernyőn, akkor nem kapunk újat. Katonák támadhatnak ránk jet pack-el, tankokkal, meg ágyúkkal is. Minden harci jármű szétlövése után felénk hajítódik egy gránát, ami még meg tud ölni, úgyhogy erre érdemes odafigyelni.

midres7A legbugosabb rész a harmadik pályán van, amikor az égig érő fa liftjén kell fölmenni. Miután elindult a lift, de még nem ért ki alul a képernyőről a talaj, nem tudunk mozogni. (Én már hagytam ott kulcsot a földön emiatt.) Ha liftezés közben leesünk, a kulcsokat már ne is keressük. Ja, és a liften nem érdemes rakétákat használni, mert azok leginkább csak körülöttünk fognak keringeni.

Az utolsó pályán, miután kicsináltuk az elektromos főellenséget és a helikoptert, kiszabadíthatjuk a családunkat. Éppen hatan vannak, nekünk meg éppen hat kulcsunk lehet maximálisan. (Persze hogy be vannak zárva a szekrényekbe…) Ha esetleg megvan az összes kulcs (amit kétlek amiatt a hosszú létrás-helikopteres szakasz miatt), akkor akasszuk le őket a fogasról, és uzsgyi megnézni a kötelékben hulló csillagokat. Ha nincs meg minden kulcs (aminek már nagyobb a valószínűsége), akkor választanunk kell, hogy a tatát, a nagymuttert, vagy éppen a testvéreinket hagyjuk lógni, és kihagyjuk őket a naplementével egybekötött csillaghullásról.

Összességében nagyon jó játék a Midnight Resistance, csak ne játszunk vele túl sokat, mert előjönnek a borzasztóan idegesítő bugok. Egy-két végigjátszást megér, amíg nem vesszük észre az összes bugot. A nehézséget nem nagyon találták el a készítők, örök élet nélkül inkább idegesítő, mint szórakoztató.

Az ismertető eredetije megtalálható a szerző saját honlapján.

helenke

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenkettő =